петак, 12. септембар 2008.

Prodat Mr. Beanov "Teddy Bear"



U britanskom okrugu West Midlands na zapadu Engleske održala se posebna aukcija na kojoj su se, između ostalog, prodavali i medvedići od kojih je jedan bio i popularni Mr. Beanov "Teddy bear". Naime, glumac je u dobrotvorne svrhe odlučio da donira svog medvedića koji se na Bonamsovoj aukciji u malom gradiću Knowle prodao za 180 funti (približno 17 280 dinara). Iako je prvobitno planirao da Teddy Beara pokloni muzeju "Teddy Bear" u Stratfordu na Avonu, vlasnik muzeja Gyles Brandreth je zatvorio taj muzej i odlučio da predmete iz kolekcije proda na aukciji.

Muzej je bio osnovan pre 21 godinu i postao neviđena atrakcija u Warwickshireu nakon čega se, iz nepoznatih razloga, preselio u Wimbledon. "Imali smo više od milion poserilaca tokom godine, od obožavatelja medvedića do članova kraljevske obitelji. Nakon 21 godine rada, muzej je dosegao svoj razvojni vrhunac i smatram da je sad vreme za nove vlasnike ove unikatne kolekcije", rekao je Gyles Brandreth. Iz muzejske kolekcije prodato je i minijaturno "Labuđe pozorište" u kojem je bio postavljen "The Merry Bears of Windsor", kao i unikatna viktorijanska kuća za lutke koja je na aukciji postigla cenu od 768 funti (približno 73 728 dinara).

"A minijatura kraljevskog šekspirijanskog pozorišta, zajedno s kolekcijom medvedića prodata je za 72 funte", rekla je menadžerka Bonamsove aukcije. Od svih predmeta jedino se nije prodao medvedić visok 3,3 metra koji je muzej godinama krasio na njegovom ulazu. Isto tako, prodao se medvedić Paddington koji je bio prvi meda koji se pojavio na televiziji, baš kao i Lord Sebastianov Flyte-ov medvedić Aloysius iz novele "Brideshead Revisited", književnice Evelyn Waugh, prema kojem se kasnije snimio i film s Emmom Thompson i Matthewom Goodeom u glavnim ulogama.

"Svi medvedići koji su se prodali su iz moje privatne kolekcije. Nažalost, za sve njih kod kuće nema dovoljno mesta. To što ću ih na aukciji sve izgubiti i za mene će biti veliki gubitak jer sam s njima živeo godinama, međutim, nadam se kako će novi vlasnici moje medvediće voleti baš kao što sam ih ja voleo", tužno je prie aukcije rekao vlasnik muzeja Teddy Bear, Gyles Brandret.

Нема коментара: